Menu Sluiten

Woordensafari: ‘Vermengelsing’

Woord aangetroffen in een wachtkamer. Een column van Raymond Noë in het blad Hollands Glorie heeft als titel Vermengelsing. Het is een Google-0-woord (0 resultaten) en dus zeer waarschijnlijk een originele vondst van Noë. De betekenis zal duidelijk zijn: de column gaat erover hoe de verengelsing leidt tot mengvormen tussen Engels en Nederlands, zoals in ‘iemand heeft mijn fiets ontframed.’

Portmanteauwoord

Het neologisme vermengelsing is op te vatten als een portmanteauwoord. Zoals brunch een optelsom van breakfast en lunch is, zo is dit woord er een van verengelsing en vermengen. Je zou ook kunnen zeggen dat het een soort opzettelijke verspreking is, door van eng meng te maken.

Gaat het Van Dale halen?

We hebben al woorden als steenkolenengels en Dunglish, maar nog geen woord voor opmerkelijk gebruik van Engels binnen het Nederlandse. Een boekje of internetinitiatief over vermengelsing (of vermengels) zou de term populair kunnen maken.

Geplaatst inNaamgeving