Menu Sluiten

‘Krokodel’ woord van het jaar 2016

Bij dezen maken we bekend dat krokodel het woord van het jaar 2016 is geworden. De jury bij Woordenpark was unaniem: ‘Deze naam voor een nieuwe snack maakt niet alleen letterlijk hongerig als een krokodil, het is ook taalkundig gezien een lekker hapje.’

Woord van het jaar is portmanteauwoord

Krokodel is het eerste woord van het jaar dat door Woordenpark is verkozen. Criterium voor de verkiezing is niet in de eerste plaats de nieuwswaarde, maar vooral de schoonheid van de vondst. Krokodel is een portmanteauwoord in de traditie van o.a. de Ierse schrijver James Joyce, die bijvoorbeeld woorden als funferal (funeral + fun for all + fun fair) en meandertale (meander + tale + Neanderthal) bedacht. Ook de merknaam Picasa (pica + mi casa + Picasso) hoort in deze traditie. Kortom, dankzij dit nieuwe woord is de snackbar weer een culturele belevenis.

Andere woorden van het jaar

In december zullen ook Van Dale en Onze Taal hun woord voor het jaar 2016 bekendmaken. Grote kans maakt bij beide treitervlogger, dat bij ons tweede werd.

Geplaatst inNieuws