Menu Sluiten

Wat wordt de gemeentenaam bij fusie Wassenaar-Voorschoten?

Het is een kwestie van niet erg veel tijd dat de gemeenten Voorschoten en Wassenaar fuseren. Ambtelijke diensten zijn al samengevoegd en het heeft weinig zin meer om belastinggeld te verspillen door Gallisch dorpje te spelen. Maar hoe gaat de nieuwe gemeente straks heten?

Iets met het geslacht Wassenaer?

Beide gemeenten hebben een gekantelde wassende maan in het wapenschild. Dit zijn de symbolen van de adellijke familie Van Wassenaer, bekend van het gedicht:

Brederode, de edelste
Wassenaer, de oudste
Egmond, de rijkste
Arkel, de stoutste

Het zou dus de oudste machthebbersfamilie binnen het graafschap Holland zijn. Een wassenaar is ook een wassende maan, vandaar het symbool. Een alternatieve verklaring voor Wassenaar is dat de plaatsnaam ontleend is aan de ‘wassernar’ en dat is niemand minder dan de Romeinse keizer Gaius Caesar Augustus Germanicus, beter bekend als Caligula (‘laarsje’). Deze zou de Noordzee hebben veroordeeld en laten bestraffen wegens ongehoorzaamheid. Er zou ook een verband kunnen zijn met de kruistochten en dan zijn de drie croissants uit de wapens dus een stokoude oorlogsherinnering.

Mogelijkheid 1: Zuidwijk of Suyk

Het oude landgoed Zuidwijk ligt midden tussen Voorschoten en Wassenaar. De naam sluit aan op Katwijk en Noordwijk. Suyk is een alternatieve naam voor Zuidwijk. Heerlijk ultrakort.

Mogelijkheid 2: Wassenaer

Naar een van de belangrijkste adellijke families uit de historie. Belangrijker dan de ‘Oranjetjes’!

Mogelijkheid 3: Duivenvoorde

De familie Duivenvoorde, bekend van het gelijknamige kasteel, is een aftakking van de Van Wassenaers. Duivenvoorde wordt ook al gebruikt als naam voor het samenwerkingsverband.

Mogelijkheid 3: Duinen en Horsten

Naar de bekende natuurgebieden.

Mogelijkheid 4: Schenk

Naar de waterstroom midden tussen Wassenaar en Voorschoten.

Mogelijkheid 5: Randstad-oase

Een bijnaam die voor beide gemeenten al vaak is gebruikt.

Geplaatst inNaamgeving