Menu Sluiten

Nieuwe naam Mauritshuis gezocht

Farid Azarkan van Denk zat vorige week bij Pauw om een tipje van de sluier van het verkiezingsprogramma op te lichten. Zo moet het woord allochtoon vervangen worden door Marokkaanse Nederlander, Antilliaanse Nederlander, etc. Een veel grotere verandering wordt –als het aan Denk ligt– echter de ‘dekolonisatie van het straatbeeld’. Straatnamen en andere benamingen die verwijzen naar het voormalige koloniale bestuur moeten worden veranderd. Afgezien van of dat gewenst of praktisch is: dat lijkt me een heerlijke opdracht.

Van Coentunnel tot Zeeheldenbuurt

Vergeet niet dat kleine partijen tegenwoordig grote invloed kunnen uitoefenen. Rijkswaterstaat mag straks een nieuwe naam voor de Coentunnel (indirect vernoemd naar een genocide-pleger) zoeken; het Mauritshuis (vernoemd naar een slavenhandelaar) moet anders gaan heten en dat geldt ook voor de vele straatnamen in Indische, Afrikaander- en zeeheldenbuurten in heel Nederland.

Hoe pak je deze grootschalige straatnaamveranderoperatie aan?

Veel gemeenten hebben een meer van overleden wethouders die nog op een vernoeming wachten. Van een zeeheldenbuurt maak je met één pennenstreek een wethouderbuurt. Maar wat doe je met de andere wijken? Maak je van Indische bestuurders Indonesische producten (Kurkumaweg, Tamarindepark)? Maak je van Afrikaander generaals Afrikaanse safaridieren (Luipaardsloot, Zebrapad etc.)? Het verkiezingsprogramma van Denk verschijnt eind oktober. Misschien bevat het een voorstel.

Geplaatst inNaamgeving, Nieuws