Menu Sluiten

Meer dan 800 inzendingen nieuwe naam ‘Altena’

Voor de nieuwe fusiegemeente Aalburg-Werkendam-Woudrichem zijn 804 namen ingezonden, zo meldt de website van de gemeente Woudrichem. De naamgevingscommissie gaat nu bepalen welke vijf namen doorgaan naar de volgende ronde.

Goede oogst

804 is een mooie score voor een niet heel erg bevolkt gebied over een vraag die voor velen als antwoord de oude benaming Altena, Land van Altena (of een riviervernoeming als Merwede-Maasland) zal zijn. Het bericht vermeldt niet hoeveel unieke namen er zijn ingezonden, maar dat voorzichtig geschat zullen er meer dan honderd bruikbare namen zijn ingezonden

Vervolg

De Naamgevingscommmisie is nu aan zet. Deze wordt ook de Commissie van Deskundige Streekgenoten genoemd. Hierin zitten vertegenwoordigers van:

 • ZLTO (LTO-Zuid)
 • BKA (Bedrijvenkring Altena)
 • VVV Altena Biesbosch
 • Erfgoed Altena
 • een delegatie van jongeren uit de streek
 • de drie gemeentelijke cultuurraden
 • Werkgroep Toekomstvisie
 • Werkgroep Naamgeving
 • AaniN (Adviescommissie Aardrijkskundige Namen in Nederland)
 • Onafhankelijk voorzitter is René Bastiaanse van het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum). In een verder niet bekend gemaakte procedure kiest deze commissie 5 namen. Hieruit kiezen de drie gemeenteraden elk drie namen, waarna de 3, 4 of 5 overgebleven kandidaatnamen ter stemming aan het volk worden overlegd. Van 12 tot 23 november kan iedere inwoner van 16 jaar en ouder stemmen.

  En de winnaar is

  We mogen er vanuit gaan dat de commissie één Altena-variant door laat gaan (A. of Land van A.). Die naam zal niet fluitend winnen, want de plaats Werkendam (veruit het grootst) valt historisch gezien niet onder het Land van Altena. Een ander deel van het gebied valt juist onder het Land van Heusden. Riviervernoemingen (Merwede-Maasland, Maas-Merwedeland, Almerwaard, etc.) klinken prima en zijn historisch gezien neutraal. En er zullen onder de inzendingen ook mooie creatieve vondsten zitten. We weten het eind november.

Geplaatst inNaamgeving