Menu Sluiten

Christine Liebrecht, ‘Fan-tas-tisch om hier te zijn’

Ons oordeel: [star rating=”4″]

Boeken over effectief taalgebruik worden al sinds de klassieke oudheid gepubliceerd, maar halen zelden of nooit de bestsellerslijsten. Dat komt denk ik omdat het onderwerp al snel aan school doet denken en sommige aspecten vragen om een vrij technische uitleg. In het recent verschenen boek ‘Fan-tas-tisch om hier te zijn’ omzeilt Neerlandica Christine Liebrecht deze problemen met een vlotte, aanpak in magazine-stijl. Je hebt het uit voor je het weet, maar dan heb je wél een aantal tips meegekregen die je voor de rest van je schrijvende en pratende leven van pas zullen komen.

Taalversterkers

Christine Liebrecht deed wetenschappelijk onderzoek naar de werking van superlatieven, maar zorgt ervoor dat het boek niet naar wetenschap of klassieke retorica of stijlleer ruikt, afgezien van een enkel geval van namedropping (‘praeteritio‘). In plaats van stijlfiguren heeft ze het over taalversterkers. Voorbeelden komen uit het hier en nu: van Geert Wilders, Nico Dijkshoorn, Willem-Alexander, Ireen Wüst en uit de Donald Duck. Met zinnen als ‘Martin Luther King was een ster in het herhalen’ worden de brokken naar mijn mening soms iets té hapklaar, maar dit boek is nu eenmaal in alles een pleidooi voor een vlotte, beeldende en gedoseerd overdrijvende stijl. En dat maakt het een boek voor ieders nachtkastje.

o.a. te koop bij Bol.com.

Geplaatst inGeen categorie