Menu Sluiten

‘Treitervlogger’ of ‘hangvlogger’ woord van het jaar?

Bij de nieuwsshow Pauw werd het woord treitervlogger met nadruk opgeworpen als ‘woord van het jaar’, als opvolger van sjoemelsoftware. Er is echter concurrentie van hangvlogger, eveneens als benaming voor videodagboekbijhoudende probleemjongeren. Welk woord wint?

‘Treitervlogger’ wint op punten

Hangvlogger is een duidelijke benaming voor de man in Poelenburg, maar is te specifiek. Er zijn bijvoorbeeld ook probleemvloggers onder voetbalsupporters en wil je daar óók een aparte term voor hebben (vlooligans?). Het is ook een saaie benaming: hij spreekt niet tot de verbeelding en heeft geen bijzondere klankeffecten. Treitervlogger roept net als sjoemelsoftware een emotie t.o.v ongewenst gedrag op. Er is ook een klankeffect: treiter en vlogger eindigen allebei op -er. Dit woord maakt goede kans om de competitie met de andere nieuwvormingen van dit jaar te winnen. Minpunt is dat het dezelfde vorm heeft als sjoemelsoftware. Is er iets beters te bedenken?

Andere mogelijkheden?

We kunnen een poging doen. Vlogger is zelf een ingewikkeld neologisme. Het is een blend (portmanteau) van video + blogger, dat zelf een afleiding is van het van weblog afgeleide blog. De Canadese taalpsycholoog Steven Pinker schrijft daarover:

Though most whimsical neologisms go nowhere, others, mysteriously, can take root. Blog, from “Web log,” taps the amorphousness of blob and bog and insouciantly cuts a word against its syllabic grain in the style of 1970s slang like shroom (mushroom), strawb (strawberry) and burb (suburb)

Steven Pinker, How do we Come up with Words?, LA Times.

Die weg levert waarschijnlijk niets op. Een portmanteau met vl- als onderdeel? Vluziezoekers,vluig, provlocateurs, vlozem, vloggendhumeur, vlapaille, vlan hagel, vlifraf, vlorriemorrie, vleteisem? Of toch een samenstelling: oproervlogger, richeljournalist? Treitervlogger wint.

Geplaatst inNieuws