Menu Sluiten

Bedenk de nieuwe naam voor fusiegemeente Aalburg-Werkendam-Woudrichem

Op een ander blog pleitte ik (denk ik) overtuigend tegen het houden van verkiezingen voor de naamgeving van een nieuwe fusiegemeente. De nieuwe naam Waadhoeke in Noordwest-Friesland is geheel democratisch gekozen, maar niet geweldig. Inwoners betrekken voor het doen van suggesties is natuurlijk prima en dat is wat er nu in Aalburg, Werkendam en Woudrichem gaat gebeuren. De uitleg vindt 22 september a.s. plaats met een webinar. We doen hier alvast enkele suggesties.

1 vernoemen naar de grootste of juist een kleine opmerkelijke plaats

Werkendam is met meer dan 26.000 inwoners ruim de grootste van de drie. Die naam geniet bekendheid en bevat het positieve woord ‘werken’. Ook voor buitenlanders is de naam hanteerbaar, mede door het tweede deel –dam. Woudrichem valt ook te overwegen, want vestingsstadje.

2 vernoemen naar een historische benaming

De nieuwe gemeente omvat een groot deel van de historische heerlijkheid Land van Altena en het grotere Land van Heusden en Altena. Deze namen strijden niet met de bestaande kernen want is duidelijk van een hogere orde. Gemeente Land van Altena of Heusden en Altena klinkt goed en heeft eveneens een goede bekendheid. Je zou het kunnen inkorten tot gemeente Altena. Historische vorm: Holtena. Werkendam is vernoemd naar het riviertje de Werken. Afgezien van de dubbelzinnigheid zou gemeente Werken(land) een mooie bondige naam zijn.

3 vernoemen naar de ligging

In lijn met Hollands Kroon zou je deze fusiegemeente bijvoorbeeld Brabants Top kunnen noemen. Naar de ligging ten oosten van de Biesbosch: Oosterbies, Oostenbosch. Merwede-Maasland is wat lang, allitereert mooi en er zit een bekende Nederlander in verborgen. Merweide zou een aardige woordspeling zijn. Brabants Noordste, Noordst Brabant, Trans-Merwede, Merwede-Oost, Onder-Merwede?

Onze shortlist voor de nieuwe gemeentenaam Aalburg-Werkendam-Woudrichem

 • Alm (naar de rivier de Alm, ultrakort!)
 • Almerwaard
 • Almrijk
 • Altena en Aalburg
 • Brabants mooiste (waarom niet?!)
 • Brabants top
 • Brabantse linie (naar vestingverleden)
 • Brabantse oever
 • Brabantse veranda
 • De Werken (riviertje waar Werkendam de naam aan dankt)
 • Heilwig (vrouw uit het geslacht Altena)
 • Holtena (historische vorm van Altena)
 • Zalm en Wiel (naar de wapens van Heusden en Altena)
 • Kop van Brabant
 • Kroon van Brabant (naar Hollands Kroon)
 • Merwede-linie
 • Merwede-Maasland
 • Merwederwaard
 • Merwedezoom
 • Merweide
 • Nieuw Altena
 • Noordelijkst Brabant
 • Noorderheerlijkheid
 • Noorderlinie
 • Noorderwaard
 • Noorderweiden
 • Noorderzoom
 • Noordtop
 • Noordwaard
 • Oosterbies (naast de Bieschbos)
 • Opperbrabant
 • Overmerwede (cf. Overijssel)
 • Poort van Brabant
 • Rijk van Altena
 • Transmerwede
 • Troon van Brabant
 • Tuin van Brabant
 • Twee Zalmen (naar wapen van Altena)
 • Vesting Brabant
 • Werkendam (grootste plaats)
 • Zalmen (naar wapen van Altena)
Geplaatst inNaamgeving